maandag 31 januari 2011

Vraag 1

Wat is de kern van het utilitarisme
“Het utilitarisme (van Latijn utilitas: nut, ook wel: utilisme) is een ethische stroming die de morele waarde van een handeling afmeet aan de bijdrage die deze handeling levert aan het algemeen nut, waarbij onder algemeen nut het welzijn en geluk van alle mensen wordt verstaan.”

De kern van het utilitarisme is dus het streven naar een zo groot mogelijke vorm van geluk voor een zo groot mogelijke groep mensen (of zelfs dieren). De uitkomst van de handeling is hierbij belangrijk.

Bronnen:
Wims reader
Wikipedia.org
ethische-dilemmas.nl

zondag 30 januari 2011

vraag 6 & 7

Vergelijk het utilitarisme met de deugdethiek.
Het utilitarisme gaat er vanuit dat het goede doen te maken heeft met de uitkomst. Ze zetten de consequentie van verschillende handelingen naast elkaar om zo te bepalen wat de juiste handeling is. Dit is juist het vlak waarin het verschilt van de deugdethiek. Volgens het deugdethiek gaat het niet om de uitkomst maar om de handeling zelf. Waar ze wel over een komen is het feit dat de waardes niet vast staan en dat die per persoon kan verschillen (dit is volgens Mill). Verder gaan ze er vanuit dat de mens op de beste manier wilt handelen.



Bespreek een actuele casus vanuit utilitarisme perspectief.
Is het geld geven aan ontwikkelinghulp goed?
- eerste laag;
In eerste instantie zijn veel mensen het er over eens dat je zwakke landen moet helpen. Dat die mensen daar ook een kans moeten verdienen. Je zou zeggen dat mensen dat puur doen in zijn goedheid. Ze zijn deugdelijk, maar nou het economische slecht gaat zeggen ze dat personen uit hun eigen land het wel goed moeten hebben voor dat ze geld willen geven. Waardoor je kan zien dat er toch met een lijstje van voor en nadelen wordt gewerkt.
-tweede laag
Is het geld geven aan een derdewereldland wel zo nuttig?
Utilitarisme; Waarom zou je geld geven aan een school als ze er later niks aan hebben bij hun werk
Deugdethiek; Iedereen verdiend onderwijs, om zich te ontwikkelen
Utilitarisme; Waarom zou je watervoorziening aan leggen? Er zijn misschien minder doden door ziekte of uitdroging maar nou gaan ze dood aan ondervoeding
Deugdethiek;Je moet mensen zo veel mogelijk helpen in het overleven, omdat het leven moet worden gerespecteerd.

vraag 4 en 5

Vraag 4: Hoe past het Panopticum van Bentham in het Utilitarisme?


Panopticum betekend alziend.
Het panopticum is een bepaald type gevangenis met een bijzondere architectuur. De gevangenis bestaat uit een ronde ruimte met in het midden een toren voor de bewakers. De cellen zitten allemaal langs de buitenmuur. Elke cel heeft een raam aan de kant van de buitenmuur en glas of tralies aan de kant van de deur. Het doel van het ontwerp is de mogelijkheid tot constante observatie(of de suggestie daarvan) van alle gevangenen. Dit weten de gevangenen, maar zij kunnen niet zien of er ook daadwerkelijk een bewaker zit te observeren. De gedachte hierachter is, is dat zij hun gedrag zullen aanpassen, omdat alles wat zij doen gezien zou kunnen worden.

Bentham heeft het utilitarisme uitgewerkt en het utilitarisme gaat uit van het streven naar een zo groot mogelijke mate van geluk. Het gaat ook om de morele waarde van een handeling. Het gaat om de consequenties van het handelen. De gevangenen moet hun leven beteren door beter te handelen.

Gebruikte bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Panopticum

Vraag 5:Leg uit wat Mill onder vrijheid verstaat:

Er zijn verschillende vormen van vrijheid van het individu die niet afzonderlijk van elkaar gezien kunnen worden; De vrijheid van het denken, de vrijheid van het spreken en de vrijheid van het handelen.

De definitie van vrijheid is:
1. Vrijheid bestaat erin te doen wat men wil
2. De enige vrijheid die deze naam verdient, is die om ons eigen goed op onze eigen manier na te streven, zolang wij niet trachten anderen hun goed te ontnemen, of hun pogingen om het bereiken in de weg te staan.

Kort antwoord op de vraag: Voor Mill is de vrijheid van het individu van groot belang. Dit is vanwege de zelfontwikkeling en het welzijn van de mens.
De overheid moet zich zo min mogelijk bemoeien met de vrijheid van het individu, alleen als we een ander schaden met onze individuele vrijheid dan moet de overheid ingrijpen.

Gebruikte bronnen: http://www.prevos.net/cultuur/c23211/ethiek03.htm
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/filosofie/19630-john-stuart-mill-over-vrijheid-of-versus-overheid.html
Als er nog iets voor jullie niet duidelijk is aan de vragen die ik heb beantwoord of er mist iets, klopt iets niet, wat dan ook, dan hoor ik dat graag.
Groetjes Christel

zaterdag 29 januari 2011

Leg het belangrijkste verschil uit tussen J.Bentham en J. S. Mill in hun opvatting over het utilitarisme?

J. Benthams Auffassung des Utilitarismus sieht vor, dass jene Handlung als ethisch wertvoll beurteilt werden muss, die das größtmögliche Glück für die größtmögliche Anzahl von Menschen erzielt. Das heißt, dass zwar alle Menschen am besten selbst beurteilen können, was nützlich (gut) und was nicht nützlich (schlecht) für sie ist, müssen aber gleichzeitig das Leid und die Lust der Anderen berücksichtigen (Vernunft).

Somit ist die Quantität des Glücks (also die Größe bzw. die Mehrheit) ausschlaggebend für dessen Wert.

Anders dagegen ist J. S. Mills Auffassung vom Utilitarismus. Er sieht nicht nur in der Quantität des Glücks den ausschlaggebenden Wert sondern auch in der Qualität. Es wird also berücksichtigt, ob die Entscheidung der Mehrheit auch für das Wohlergehen der Allgemeinheit vom Vorteil ist. So können bei Mills nur Menschen mit Erfahrung beurteilen, was gut und was schlecht ist.

Zwar soll man bei Mills Utilitarismus auch zwischen dem eigenem und dem Glück anderer entscheiden, jedoch sollte das Opfern der eigenen Interessen nicht zur Pflicht werden, wie es bei Bentham der Fall ist, wo nur das Interesse der Mehrheit im Vordergrund steht.

translate by Google

J. Bentham biedt uitzicht op het utilitarisme, dat dit beroep moet worden beoordeeld als ethische waarde die het grootste geluk voor het grootste aantal mensen bereikt. Dit betekent dat, terwijl alle mensen kunnen zelf beoordelen wat nuttig (goed) en wat niet bruikbaar is (slecht) voor hen, maar moet tegelijkertijd rekening met het lijden en het verlangen van de Ander (reden) te nemen.
Dus de hoeveelheid geluk (dat wil zeggen de omvang of de meerderheid) bepaalt de waarde ervan.
Echter anders, JS Mill's opvatting van het utilitarisme. Hij ziet niet alleen in de hoeveelheid van het geluk is de doorslaggevende waarde, maar ook in kwaliteit. Het is daarom onderzocht of de beslissing van de meerderheid voor het welzijn van het publiek voordeel. Dus voor Mills enige rechter mensen met ervaring, wat goed is en wat slecht is.
Hoewel een besluit moet nemen over Mills utilitarisme en tussen het private en het geluk van anderen, moet echter offeren hun eigen belangen niet kan worden verplicht zijn, zoals het geval is met Bentham, waar er slechts het belang van de meerderheid in de voorgrond.

http://www.schulfach-ethik.de/ethik/Stichwort/Utilisarismus.htm

P.S. Als het misschien niet erg duidelijk is, kan ik ook nog een voorbeeld met inbrengen.
Ik probeer ook nog het beter te vertalen.

Gootjes Jenny

donderdag 27 januari 2011

knippen en plakken

Hoi hoi,

Ik ben erachter hoe je dingen kan knippen en plakken in je bericht. Als je een nieuw bericht maakt dan moet je 'm op Html bewerken zetten, want normaal staat ie op nieuw bericht en dan werkt dat inderdaad niet.
Dus mij lijkt het blog dan toch makkelijker, dan heb je alles bij elkaar. Ik heb namelijk nu al kei veel losse email, beetje onhandig ;)
Is de uitnodiging van het blog ook naar Jenny verstuurt, ik zag haar mailadres er namelijk niet tussen staan.

Groetjes Christel
Hallo allemaal,

We hebben net onze vorige antwoorden uit word geplakt,
bij Marjolein werkt het wel. Nadeel; neemt opmaak (vet gedrukt etc.)
niet over...

Bij Kathelijne in hetzelfde lokaal werkt het helemaal niet.

Wat doen we?
bloggen of mailen???

Is mailen echt een probleem?

Irritatie in mailtjes ligt misschien meer aan onze planning/afspraken
ipv aan het medium.

Wat denken jullie?

Groetjes,
Kathelijne en Marjolein
Test, bij Marjolein werkt het knippen en plakken uit word,
bij Kathelijne, hier langs mij, niet..... vreemd

De deugdethiek van Aristoteles.

Wat is de kern van een deugdethiek? Een deugd is een kwaliteit van een moreel goed handelend persoon. Een deugdethiek ontwikkelt zich vanuit een ethiek van het ‘goede leven.’ Hierbij gaat men er vanuit dat het goede vanzelfsprekend op de eerste plaats komt en dat men daarnaar handelt. Hiermee wordt bedoeld dat de mens zijn deugden ontwikkelt. Een deugd stelt een persoon in staat om gemotiveerd te handelen, vrijwillig te handelen, passend te handelen en continuïteit in zijn handelen aan te brengen.

Wat is er Aristotelisch aan de deugdethiek? Aristoteles wordt gezien als de grondlegger van de deugdethiek. Zijn filosofie gaat uit van een eenheid tussen ethiek en politiek. De mens wordt gezien als een van nature politiek wezen dat zich uitsluitend in de gemeenschap van een polis kan verwerkelijken. Ethiek is een praktische wetenschap die zich bezighoud met het handelen dat gericht is op het hoogste goed of geluk. Volgens Aristoteles is het menselijk handelen altijd gericht op een doel: wanneer dit doel bereikt is stopt de handeling of het doel ligt in de handeling zelf. Volgens Aristoteles is alles met het verstand te begrijpen. Alle gebeurtenissen uit de menselijke levensloop zijn gericht op een doel. Het is de vraag hoe daarnaar te handelen om dat te bereiken. De mens moet dus zijn deugden ontwikkelen.

Wat is bij Aristoteles de samenhang tussen deugd en geluk? Volgens Aristoteles is de deugd de manier om gelukkig te worden. Geluk is het doel van de mens en deugden kunnen mensen helpen dit doel optimaal te bereiken. Volgens Aristoteles is de deugd die kwaliteit waarom iemand wordt geprezen en geprezen worden levert geluk op.

Leg uit hoe het midden van de deugd werkt? Aristoteles noemt de deugd het midden tussen twee tegenovergestelde extremen van de verwerkelijking van onze natuurlijke mogelijkheden. Er is geen absoluut midden, het midden verschilt per situatie en per mens.

Wat verstaat men onder een kardinale deugd en welke vier kardinale deugden onderscheid men? Er zijn heel veel verschillende deugden waar je naar kunt handelen. We kennen niet één algemene deugd waar iedereen naar handelt. Toch kun je de meeste deugden onderbrengen in de vier kardinale deugden, dit zijn voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en moed. Elk verteld dus hoe je tot een keuze komt om goed te kunnen handelen.
1) Rechtvaardigheid: De houding die je aanneemt is vaak voor iemand anders goed. Je hebt hierbij een idee over wat je medemens verdiend. Vaak wordt het ook in een groep afgesproken wat de een en wat de ander verdient. Het gaat er bij rechtvaardigheid dan ook vaak om, om die mensen te verdedigen als hun rechten worden geschonden.
2) Voorzichtigheid: Deze deugd kun je eigenlijk al gelijk onderverdelen in beraad, beslissing en bevel. Het gaat hierbij om het nadenken, over een dualiteit waarbij je dan de voor en nadelen naast elkaar kunt zetten. Uiteindelijk gaat het dan ook wel om het accepteren van deze beslissing.
3) Sterkte: Hierbij gaat het er om dat je staat voor waar je in gelooft en de handelingen die je dan verricht, je gelooft in een doel dat jou ontstijgt. Je mag dus niet onzeker of gemakkelijk te manipuleren zijn, want er zijn genoeg mensen die niet geloven in dit doel.
4) Matigheid: De mens lijkt altijd meer te willen, en dan voornamelijk lichamelijk genot. Zo kun je dus snel gaan afstompen, waardoor ervaringen steeds minder betekenis lijken te hebben. Het is een deugd om een houding te hebben waarbij je stilstaat waardoor je iets in zijn totaliteit kunt (h)erkennen.

Casus
Je komt laat ’s nachts uit de discotheek en gaat alleen naar huis. Plotseling zie je een groep jonge mannen (waarschijnlijk hebben ze gedronken) die een oudere man in elkaar slaan. Hoe reageer je?
- Ik ben bang dat mezelf iets overkomt, kijk weg en zorg dat ik zo snel mogelijk thuis kom.
- Zonder aan mezelf te denken meng ik me in het gevecht en wordt zelfs gewelddadig.
- Ik zoek mijn telefoon en waarschuw de politie.

Bronnen
www.maatschappijleer.nl
www.bcfvo.nl
www.scholieren.com
http://www.humanistischecanon.nl/logos_paideia/aristoteles
http://www.xs4all.nl/~kiel0/kritiek_op_aristoteles.htm
woooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooorrdddd

Ethiek algemene theorie