zondag 30 januari 2011

vraag 4 en 5

Vraag 4: Hoe past het Panopticum van Bentham in het Utilitarisme?


Panopticum betekend alziend.
Het panopticum is een bepaald type gevangenis met een bijzondere architectuur. De gevangenis bestaat uit een ronde ruimte met in het midden een toren voor de bewakers. De cellen zitten allemaal langs de buitenmuur. Elke cel heeft een raam aan de kant van de buitenmuur en glas of tralies aan de kant van de deur. Het doel van het ontwerp is de mogelijkheid tot constante observatie(of de suggestie daarvan) van alle gevangenen. Dit weten de gevangenen, maar zij kunnen niet zien of er ook daadwerkelijk een bewaker zit te observeren. De gedachte hierachter is, is dat zij hun gedrag zullen aanpassen, omdat alles wat zij doen gezien zou kunnen worden.

Bentham heeft het utilitarisme uitgewerkt en het utilitarisme gaat uit van het streven naar een zo groot mogelijke mate van geluk. Het gaat ook om de morele waarde van een handeling. Het gaat om de consequenties van het handelen. De gevangenen moet hun leven beteren door beter te handelen.

Gebruikte bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Panopticum

Vraag 5:Leg uit wat Mill onder vrijheid verstaat:

Er zijn verschillende vormen van vrijheid van het individu die niet afzonderlijk van elkaar gezien kunnen worden; De vrijheid van het denken, de vrijheid van het spreken en de vrijheid van het handelen.

De definitie van vrijheid is:
1. Vrijheid bestaat erin te doen wat men wil
2. De enige vrijheid die deze naam verdient, is die om ons eigen goed op onze eigen manier na te streven, zolang wij niet trachten anderen hun goed te ontnemen, of hun pogingen om het bereiken in de weg te staan.

Kort antwoord op de vraag: Voor Mill is de vrijheid van het individu van groot belang. Dit is vanwege de zelfontwikkeling en het welzijn van de mens.
De overheid moet zich zo min mogelijk bemoeien met de vrijheid van het individu, alleen als we een ander schaden met onze individuele vrijheid dan moet de overheid ingrijpen.

Gebruikte bronnen: http://www.prevos.net/cultuur/c23211/ethiek03.htm
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/filosofie/19630-john-stuart-mill-over-vrijheid-of-versus-overheid.html
Als er nog iets voor jullie niet duidelijk is aan de vragen die ik heb beantwoord of er mist iets, klopt iets niet, wat dan ook, dan hoor ik dat graag.
Groetjes Christel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten