zondag 30 januari 2011

vraag 6 & 7

Vergelijk het utilitarisme met de deugdethiek.
Het utilitarisme gaat er vanuit dat het goede doen te maken heeft met de uitkomst. Ze zetten de consequentie van verschillende handelingen naast elkaar om zo te bepalen wat de juiste handeling is. Dit is juist het vlak waarin het verschilt van de deugdethiek. Volgens het deugdethiek gaat het niet om de uitkomst maar om de handeling zelf. Waar ze wel over een komen is het feit dat de waardes niet vast staan en dat die per persoon kan verschillen (dit is volgens Mill). Verder gaan ze er vanuit dat de mens op de beste manier wilt handelen.



Bespreek een actuele casus vanuit utilitarisme perspectief.
Is het geld geven aan ontwikkelinghulp goed?
- eerste laag;
In eerste instantie zijn veel mensen het er over eens dat je zwakke landen moet helpen. Dat die mensen daar ook een kans moeten verdienen. Je zou zeggen dat mensen dat puur doen in zijn goedheid. Ze zijn deugdelijk, maar nou het economische slecht gaat zeggen ze dat personen uit hun eigen land het wel goed moeten hebben voor dat ze geld willen geven. Waardoor je kan zien dat er toch met een lijstje van voor en nadelen wordt gewerkt.
-tweede laag
Is het geld geven aan een derdewereldland wel zo nuttig?
Utilitarisme; Waarom zou je geld geven aan een school als ze er later niks aan hebben bij hun werk
Deugdethiek; Iedereen verdiend onderwijs, om zich te ontwikkelen
Utilitarisme; Waarom zou je watervoorziening aan leggen? Er zijn misschien minder doden door ziekte of uitdroging maar nou gaan ze dood aan ondervoeding
Deugdethiek;Je moet mensen zo veel mogelijk helpen in het overleven, omdat het leven moet worden gerespecteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten