donderdag 27 januari 2011

Test, bij Marjolein werkt het knippen en plakken uit word,
bij Kathelijne, hier langs mij, niet..... vreemd

De deugdethiek van Aristoteles.

Wat is de kern van een deugdethiek? Een deugd is een kwaliteit van een moreel goed handelend persoon. Een deugdethiek ontwikkelt zich vanuit een ethiek van het ‘goede leven.’ Hierbij gaat men er vanuit dat het goede vanzelfsprekend op de eerste plaats komt en dat men daarnaar handelt. Hiermee wordt bedoeld dat de mens zijn deugden ontwikkelt. Een deugd stelt een persoon in staat om gemotiveerd te handelen, vrijwillig te handelen, passend te handelen en continuïteit in zijn handelen aan te brengen.

Wat is er Aristotelisch aan de deugdethiek? Aristoteles wordt gezien als de grondlegger van de deugdethiek. Zijn filosofie gaat uit van een eenheid tussen ethiek en politiek. De mens wordt gezien als een van nature politiek wezen dat zich uitsluitend in de gemeenschap van een polis kan verwerkelijken. Ethiek is een praktische wetenschap die zich bezighoud met het handelen dat gericht is op het hoogste goed of geluk. Volgens Aristoteles is het menselijk handelen altijd gericht op een doel: wanneer dit doel bereikt is stopt de handeling of het doel ligt in de handeling zelf. Volgens Aristoteles is alles met het verstand te begrijpen. Alle gebeurtenissen uit de menselijke levensloop zijn gericht op een doel. Het is de vraag hoe daarnaar te handelen om dat te bereiken. De mens moet dus zijn deugden ontwikkelen.

Wat is bij Aristoteles de samenhang tussen deugd en geluk? Volgens Aristoteles is de deugd de manier om gelukkig te worden. Geluk is het doel van de mens en deugden kunnen mensen helpen dit doel optimaal te bereiken. Volgens Aristoteles is de deugd die kwaliteit waarom iemand wordt geprezen en geprezen worden levert geluk op.

Leg uit hoe het midden van de deugd werkt? Aristoteles noemt de deugd het midden tussen twee tegenovergestelde extremen van de verwerkelijking van onze natuurlijke mogelijkheden. Er is geen absoluut midden, het midden verschilt per situatie en per mens.

Wat verstaat men onder een kardinale deugd en welke vier kardinale deugden onderscheid men? Er zijn heel veel verschillende deugden waar je naar kunt handelen. We kennen niet één algemene deugd waar iedereen naar handelt. Toch kun je de meeste deugden onderbrengen in de vier kardinale deugden, dit zijn voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en moed. Elk verteld dus hoe je tot een keuze komt om goed te kunnen handelen.
1) Rechtvaardigheid: De houding die je aanneemt is vaak voor iemand anders goed. Je hebt hierbij een idee over wat je medemens verdiend. Vaak wordt het ook in een groep afgesproken wat de een en wat de ander verdient. Het gaat er bij rechtvaardigheid dan ook vaak om, om die mensen te verdedigen als hun rechten worden geschonden.
2) Voorzichtigheid: Deze deugd kun je eigenlijk al gelijk onderverdelen in beraad, beslissing en bevel. Het gaat hierbij om het nadenken, over een dualiteit waarbij je dan de voor en nadelen naast elkaar kunt zetten. Uiteindelijk gaat het dan ook wel om het accepteren van deze beslissing.
3) Sterkte: Hierbij gaat het er om dat je staat voor waar je in gelooft en de handelingen die je dan verricht, je gelooft in een doel dat jou ontstijgt. Je mag dus niet onzeker of gemakkelijk te manipuleren zijn, want er zijn genoeg mensen die niet geloven in dit doel.
4) Matigheid: De mens lijkt altijd meer te willen, en dan voornamelijk lichamelijk genot. Zo kun je dus snel gaan afstompen, waardoor ervaringen steeds minder betekenis lijken te hebben. Het is een deugd om een houding te hebben waarbij je stilstaat waardoor je iets in zijn totaliteit kunt (h)erkennen.

Casus
Je komt laat ’s nachts uit de discotheek en gaat alleen naar huis. Plotseling zie je een groep jonge mannen (waarschijnlijk hebben ze gedronken) die een oudere man in elkaar slaan. Hoe reageer je?
- Ik ben bang dat mezelf iets overkomt, kijk weg en zorg dat ik zo snel mogelijk thuis kom.
- Zonder aan mezelf te denken meng ik me in het gevecht en wordt zelfs gewelddadig.
- Ik zoek mijn telefoon en waarschuw de politie.

Bronnen
www.maatschappijleer.nl
www.bcfvo.nl
www.scholieren.com
http://www.humanistischecanon.nl/logos_paideia/aristoteles
http://www.xs4all.nl/~kiel0/kritiek_op_aristoteles.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten