woensdag 9 februari 2011

7. Leg het verschil uit tussen de categorische imperatief en de hypothetische imperatief.
Categorisch imperatief houd in dat je handelt alleen volgens die maxime waarvan je tegelijkertijd kunt willen dat ze een algemene wet wordt. Handel zo als dat je de mensheid, zowel in eigenpersoon als in de persoon van ieder ander tegelijkertijd altijd ook als je doel en nooit alleen als middel gebruikt. Alle maximes uit onze eigen wetgeving behoren overeen te stemmen met een mogelijk rijk der doeleinden, als een rijk van de natuur.
De categorische imperatief zet de wil aan om op een bepaalde wijze te handelen zonder zich te richten op het doel of resultaat van de handeling.
Volgens Kant is er spraken van goede wil, wanneer de wil zich bij het handelen laat leiden door de categorische imperatief.
Telkens wanneer de wil tot handelen wordt gemotiveerd door een bepaald doel (door een materieel praktisch beginsel), wordt hij bewogen door iets dat tot de categorie 'geluk' behoord: hypothetisch imperatief.
De hypothetische imperatief is dus gericht op een ander doel, een te bereiken doel, terwijl de categorische imperatief de integriteit van de (menselijke) rede (en dus de integriteit van het denkend subject zelf) probeert te bewaren.
Een voorbeeld van een hypothetische imperatief zou zijn: je mag niet liegen want anders verlies je je goede naam (het achterliggend doel is hier de goede naam). Een voorbeeld van een categorische imperatief zou zijn dat je (voor jezelf) überhaupt niet mag liegen.

bronnen
www.prevos.net
www.wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten