woensdag 2 februari 2011

Vertaling

Leg het belangrijkste verschil uit tussen J.Bentham en J. S. Mill in hun opvatting over het utilitarisme? J.

De Utilitaristische opvatting van Bentham is dat een handeling als ethisch waardevol beschouwd kan worden als hij voor de grootste groep mensen het hoogste geluk oplevert. Dit betekent dat, alle mensen zelf kunnen beoordelen wat nuttig (goed) en wat niet bruikbaar (slecht) is voor hen, maar men moet tegelijkertijd rekening houden met het lijden en het verlangen van anderen (rede). De hoeveelheid is doorslaggevend voor de waarde van geluk.

Echter Mill’s opvatting van Utilitarisme is dat naast kwantiteit ook kwaliteit belangrijk is voor de waarde van geluk. Zijn theorie houdt ook rekening met het voordeel van een beslissing (door een meerderheid) voor het welzijn in het algemeen. Voor Mill geldt dat mensen met ervaring een betere inschatting kunnen maken van wat goed en slecht is (bijv. volwassene boven kind).

Bentham vind dat het geluk van de meerderheid boven je eigen geluk gaat (hij is daar consequent in). Terwijl Mill vind dat sommige belangen die in de minderheid zijn op de lange termijn van zeer goede invloed kunnen zijn op het welzijn van de samenleving. We moeten ook op de lange termijn denken.

http://www.schulfach-ethik.de/ethik/Stichwort/Utilisarismus.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten