zaterdag 5 februari 2011

Vragen 3 en 4

3. Leg uit wat Kant bedoelt met vrijheid en determinisme en geef een voorbeeldje uit het dagelijkse leven:

Volgens Kant bestaat de vrijheid in de bewuste beslissing zichzelfs opgelegde regels te ontwerpen. Dus de mens moet sich zelfs determineren (eigen opgestelde wetten) darmee hij niet in chaos en anarchie afzakt. Vrijheid is de voorwaarde voor zedelijke handelen en zedelijkheid bestaat in het volgen van de wetten van de rede.

Bovendien is de mens bepaald door de wetten van de natuur. Maar omdat de mens gelijke tijd met de mogelijkheid te denken en met verstand is gezegnet, kan hij uitbreken van de totale beheersing van de natuur zo ver dat hij zijn handeling zelfs kan plannen en beslissen kan op welke manier hij zijn handeling kiest. Dit vermogen is het fundament van vrijheid en de basis op welke de menselijke moraal ontstaat.

Een vorbeeld: Je weet dat je de mensen die uit de trein willen stappen, dat eerst moeten doen voordat je wkan instappen. Maar als je niet zou wachten tot die anderen mensen uitgestapt zijn, omdat je snel een plek wil vinden waar je kan zitten (en dat alle mensen die instappen zoulen doen) onstaat congestie en chaos in de deuropening van de trein.

4. In welke zin is de ethiek van Kant modern (dus niet klassiek)?

In de periode vóór Kant, gebaseerd ethiek op het "natuurlijke recht''. Dat bedoeld dat het natuurlij rechte geboden werd door een daad van een overmenselijke werkelijkheid (God). Volgens filosofen voorafgaand aan Kant, was het verschil tussen ''goed'' en ''fout'' niet door het verstand of door de ervaringen bepaald, maar door gevoel, alzo de in objectieve omstandigheden. Kant vond dit een beetje te smal.
Hij stelt de ''zuivere rede" als een beginsel van morele praktijk tegenover de objectieve posities van de klassieke ethiek. Waarin hij afstand neemt van de focus op natuur en gevoelgens en verklaart de reden voor autonoom, doe hij een omkering uitvoeren van eerdere denkwijzen. Kant dent ook niet dat het doel van de mensen hez bereiken door zijn daden gelukkigheid is. Veelmeer moet de mens bepalen wat zijn morele plicht is. Dus als de mens zich ethisch gedragen en handelen naar de morele verplichting, kan hij in iedere geval op gelukkigheid hoppen.


http://www.stadtbibliothek.wolfsburg.de/GeistundGehirn-Schluesseltexte/downloads/freiheit_oder_determination.pdf

http://www.suite101.de/content/determination-und-freiheit-a66182

Geen opmerkingen:

Een reactie posten