woensdag 2 februari 2011

Heeey,
hier is de laatste versie, het past op een a4tje, heb zo min veranderd aan jullie oorspronkelijke
tekst. Ik heb nu alle bronnen erbij staan. Moet er nog iets gewijzigd worden meld het mij dan!!!

Groetjes,
Marjolein

Utilitarisme van Jeremy Bentham en John Stuart Mill
(De fantastische filosofen: Christel Raasveld, Tessa Chaplin, Kathelijne Entken, Jenny Bommert, Jayce Yard, Marjolein v/d Hagen)

Wat is de kern van het utilitarisme? “Het utilitarisme (utilitas is Latijn voor nut) is een ethische stroming die de morele waarde van een handeling afmeet aan de bijdrage die deze handeling levert aan het algemeen nut (algemeen nut = het welzijn en geluk van alle mensen wordt verstaan).” De kern van het utilitarisme is dus het streven naar een zo groot mogelijke vorm van geluk voor een zo groot mogelijke groep mensen (of zelfs dieren). De uitkomst van de handeling is hierbij belangrijk.

In welke zin is het Utilitarisme een consequentialistische ethiek? De juistheid van het handelen wordt volgens het Utilitarisme bepaald door de goede of slechte gevolgen van deze handeling. Bij consequentialistische ethiek gaat het niet om wat je doet, maar om waar je komt. Je hebt een doel waar je voor gaat en hoe je bij dit doel komt maakt niet uit. Een handeling is niet op zichzelf moreel goed of slecht maar de effecten, die de handeling veroorzaakt, bepalen de morele kwaliteit van het handelen. (consequentie = gevolg) Vertaling

Leg het belangrijkste verschil uit tussen J.Bentham en J. S. Mill in hun opvatting over het utilitarisme? J. De Utilitaristische opvatting van Bentham is dat een handeling als ethisch waardevol beschouwd kan worden als hij voor de grootste groep mensen het hoogste geluk oplevert. Dit betekent dat, alle mensen zelf kunnen beoordelen wat nuttig (goed) en wat niet bruikbaar (slecht) is voor hen, maar men moet tegelijkertijd rekening houden met het lijden en het verlangen van anderen (rede). De hoeveelheid is doorslaggevend voor de waarde van geluk.
Echter Mill’s opvatting van Utilitarisme is dat naast kwantiteit ook kwaliteit belangrijk is voor de waarde van geluk. Zijn theorie houdt ook rekening met het voordeel van een beslissing (door een meerderheid) voor het welzijn in het algemeen. Voor Mill geldt dat mensen met ervaring een betere inschatting kunnen maken van wat goed en slecht is (bijv. volwassene boven kind).
Bentham vind dat het geluk van de meerderheid boven je eigen geluk gaat (hij is daar consequent in). Terwijl Mill vindt dat sommige belangen die in de minderheid zijn op de lange termijn van zeer goede invloed kunnen zijn op het welzijn van de samenleving. We moeten ook op de lange termijn denken.

Hoe past het panopticum van Bentham in het Utilitarisme? Panopticum betekent alziend.
Het panopticum is een bepaald type gevangenis met een bijzondere architectuur. De gevangenis bestaat uit een ronde ruimte met in het midden een toren voor de bewakers. De cellen zitten allemaal langs de buitenmuur. Elke cel heeft een raam aan de kant van de buitenmuur en glas of tralies aan de kant van de deur. Het doel van het ontwerp is de mogelijkheid tot constante observatie(of de suggestie daarvan) van alle gevangenen. Dit weten de gevangenen, maar zij kunnen niet zien of er ook daadwerkelijk een bewaker zit te observeren. De gedachte hierachter is, is dat zij hun gedrag zullen aanpassen, omdat alles wat zij doen gezien zou kunnen worden.

Bentham heeft het utilitarisme uitgewerkt en het utilitarisme gaat uit van het streven naar een zo groot mogelijke mate van geluk. Het gaat ook om de morele waarde van een handeling. Het gaat om de consequenties van het handelen. De gevangenen moet hun leven beteren door beter te handelen.

Leg uit wat Mill onder vrijheid verstaat? Er zijn verschillende vormen van vrijheid van het individu die niet afzonderlijk van elkaar gezien kunnen worden; De vrijheid van het denken, de vrijheid van het spreken en de vrijheid van het handelen.
De definitie van vrijheid is:
1. Vrijheid bestaat erin te doen wat men wil
2. De enige vrijheid die deze naam verdient, is die om ons eigen goed op onze eigen manier na te streven, zolang wij niet trachten anderen hun goed te ontnemen, of hun pogingen om het te bereiken in de weg te staan.
Voor Mill is de vrijheid van het individu van groot belang. Dit is vanwege de zelfontwikkeling en het welzijn van de mens.
De overheid moet zich zo min mogelijk bemoeien met de vrijheid van het individu, alleen als we een ander schaden met onze individuele vrijheid dan moet de overheid ingrijpen.

Vergelijk het utilitarisme met de deugdethiek? Het utilitarisme gaat er van uit dat het goede doen te maken heeft met de uitkomst. Ze zetten de consequentie van verschillende handelingen naast elkaar om zo te bepalen wat de juiste handeling is. Dit is juist het vlak waarin het verschild van de deugdethiek. Volgens de deugdethiek gaat het niet om de uitkomst maar om de handeling zelf. Waar ze wel in overeenkomen is het feit dat de waarden niet vast staan en dat die per persoon kunnen verschillen (Mill). Verder gaan ze er vanuit dat de mens op de beste manier wil handelen.

Bespreek een actuele casus vanuit utilitarisme perspectief? Is het geld geven aan ontwikkelinghulp goed?
Eerste laag; in eerste instantie zijn veel mensen het er over eens dat je zwakke landen moet helpen. Dat die mensen daar ook een kans moeten verdienen. Je zou zeggen dat mensen dat puur doen uit eigen goedheid. Ze zijn deugdelijk, maar nou het economische slecht gaat zeggen ze dat personen uit hun eigen land het wel goed moeten hebben voordat ze geld willen geven. Waardoor je kunt zien dat er toch met een lijstje van voor en nadelen wordt gewerkt. Tweede laag; is het geld geven aan een derdewereldland wel zo nuttig?
Utilitarisme; Waarom zou je geld geven aan een school als ze er later niks aan hebben bij hun werk
Deugdethiek; Iedereen verdiend onderwijs, om zich te kunnen ontwikkelen
Utilitarisme; Waarom zou je een watervoorziening aan leggen? Er zijn misschien minder doden door ziekte of uitdroging maar nou gaan ze dood aan ondervoeding
Deugdethiek; Je moet mensen zo veel mogelijk helpen in het overleven, omdat het leven moet worden gerespecteerd.

Bronnen
http://www.schulfach-ethik.de/ethik/Stichwort/Utilisarismus.htmhttp://mens-en-samenleving.infonu.nl/filosofie/19630-john-stuart-mill-over-vrijheid-of-versus-overheid.html, www.deltawerken.com, www.wikipedia.org, www.scholieren.com, www.wijsgeer.nl , http://nl.wikipedia.org/wiki/Panopticum, Wims reader, tekst; Rechtvaardigheid van Michael J. Sandel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten